lokacija: Apatin
objavljeno: 12.06.2017.
Autor: Jelena

Promocija Izdavačke kuće Bernar u četvrtak u Domu kulture

Kultura

U Velikoj sali Opštinskog kulturnog centra Apatin, u četvrtak, 15.06.2017.godine, sa početkom u 14 sati, biće održana Promocija Izdavačke kuće ,,Bernar''.


Na početku programa, gosti iz izdavačke kuće BERNAR obratiće se prisutnima. Biće govora  o osnivanju ove kuće, a zatim će urednici predstaviti rusku emigrantsku književnost i prvog ruskog nobelovca, koji je i prvi apatrid koji je dobio to priznanje, 1933. godine Ivan Aleksejevič Bunjin.
Uz njega, predstaviće i drugog Ivana, Šmeljova, takođe emigranta, koga je Tomas Man, sa pravom nobelovca, više puta predlagao za tu nagradu.
Objasniće zašto su najveći izdavači Bunjina na svetu ( posle Rusa ) , ali zašto objavljuju i Morijaka, Čestertona, Selmu Lagerlef, Marka Tvena, Vladimira Jagličića, Čehova, Ficdžeralda. Govoriće i o prevodima, dizajnu, formiranju knjige i o kulturi čitanja, posebno o dve antologije koje su biser BERNAR izdavaštva.
Posle uvoda, uslediće prikazivanje filma ,,Arsen, Karađorđević". To je dokumentarni prikaz koji portretiše malo poznatog kneza, ratnika, avanturistu, mlađeg brata kralja Petra Prvog. Nakon tridesetominutnog filma, biće upriličen kratak razgovor sa rediteljem.
Posle toga, glavni i odgovorni urednik BERNARA, Nikola Drobnjaković, i reditelj Boško Milosavljević razgovaraće sa prisutnima, čitaće odlomke knjiga i u neobaveznom razgovoru, oko izložene literature, predstavljaće znane i neznane, stare i još starije, klasike i velikane, pisce kojima je svima zajednička ljubav prema životu, strast prema pisanju i živoj, izgovorenoj reči.
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

comments powered by Disqus

Povezane vesti

Gradsko kulturno umetničko društvo ,,Dunav'' iz Apatina organizuje 1. Vidovdanski sabor folklora. Ova manifestacija biće održana u Velikoj...

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki Sombor i Jevrejska opština u Somboru organizuju u petak, 23. juna sa početkom u...

U galeriji Meander otvorena je izložba slika ,,AUTO TO HALON'' Marije Curk. Izložbu je otvorila Danijela Obradović, vd...

Šesnaesta regionalna Noć knjige u organizaciji Lagune i knjižarskog lanca Delfi biće održana u petak, 16. juna 2017....

Folklorni studio Odžaci u petak, 16. juna organizuje prvi Festival folklora koji će biti održan na platou Sportsko-poslovnog...

U petak, 16. juna, Gradska biblioteka ,,Karlo Bjelicki'' u Somboru (Pozajmno odeljenje) i knjižara biće otvorene do 23...