lokacija: Apatin
objavljeno: 12.06.2017.
Autor: Jelena

Promocija Izdavačke kuće Bernar u četvrtak u Domu kulture

Kultura

U Velikoj sali Opštinskog kulturnog centra Apatin, u četvrtak, 15.06.2017.godine, sa početkom u 14 sati, biće održana Promocija Izdavačke kuće ,,Bernar''.


Na početku programa, gosti iz izdavačke kuće BERNAR obratiće se prisutnima. Biće govora  o osnivanju ove kuće, a zatim će urednici predstaviti rusku emigrantsku književnost i prvog ruskog nobelovca, koji je i prvi apatrid koji je dobio to priznanje, 1933. godine Ivan Aleksejevič Bunjin.
Uz njega, predstaviće i drugog Ivana, Šmeljova, takođe emigranta, koga je Tomas Man, sa pravom nobelovca, više puta predlagao za tu nagradu.
Objasniće zašto su najveći izdavači Bunjina na svetu ( posle Rusa ) , ali zašto objavljuju i Morijaka, Čestertona, Selmu Lagerlef, Marka Tvena, Vladimira Jagličića, Čehova, Ficdžeralda. Govoriće i o prevodima, dizajnu, formiranju knjige i o kulturi čitanja, posebno o dve antologije koje su biser BERNAR izdavaštva.
Posle uvoda, uslediće prikazivanje filma ,,Arsen, Karađorđević". To je dokumentarni prikaz koji portretiše malo poznatog kneza, ratnika, avanturistu, mlađeg brata kralja Petra Prvog. Nakon tridesetominutnog filma, biće upriličen kratak razgovor sa rediteljem.
Posle toga, glavni i odgovorni urednik BERNARA, Nikola Drobnjaković, i reditelj Boško Milosavljević razgovaraće sa prisutnima, čitaće odlomke knjiga i u neobaveznom razgovoru, oko izložene literature, predstavljaće znane i neznane, stare i još starije, klasike i velikane, pisce kojima je svima zajednička ljubav prema životu, strast prema pisanju i živoj, izgovorenoj reči.
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

comments powered by Disqus

Povezane vesti

U galeriji Meander, pred izuzetno velikim brojem publike,  otvorena je izložba slika i objekata ,,Anonimus'' Dušana Banjca iz...

Za petak, 4. avgust, sa početkom u 20 sati, u galeriji Meander je zakazano otvaranje izložbe slika i...

Pred velikom brojem publike, nemački ansambl iz Kelna „Con Moto“ održao je koncert u Apatinu, u crkvi ,,Uzmesenje...

Udruženja Nemaca „Gerhard“ iz Sombora i „Adam Berenc“ iz Apatina zajednički organizuju koncerte nemačkog ansambla „Con Moto" pod...

  Nesvakidašnji koncert moskovskog KUD-a „Zlatna kapija“ održan u apatinskom Domu kulture je još jednom potvrdio neraskidivu...

KUD „Zlatna kapija“ iz Rusije (Moskva) u petak, 21. jula, sa početkom u 20 sati, u Domu kulture...