lokacija: Sombor
objavljeno: 11.09.2017.

Zorana Mihajlović posetila somborski Centar za socijalni rad

Društvo
Potpredsednica Vlade Republike Srbije, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović posetila je somborski Centar za socijalni rad kao prvu ustanovu u kojoj je  postavljen  panik  taster sistem.
 
- Sombor je  prvi grad koji je, zahvaljujući zajedničkom radu Koordinacionog tela, UN Women i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dobio panik taster sistem.  U narednom periodu još 60 centara i zdravstvenih ustanova dobiće panik tastere. Sombor je jedan od retkih gradova koji je,  kada govorimo o nasilju nad ženama, jako dobro organizovan. Koordinacija koja postoji između grada, Centra za socijalni rad, sigurne kuće, tužilaštva i policije je primer kako se radi u praksi i mi želimo da da tako bude u svakom gradu u Srbiji. Zbog toga smo mi danas ovde,  da kažemo da je ovde postavljen prvi panik taster, ali i da kažemo pogledajte kako radi Sombor,  to je odličan primer za sve gradove, kazala je Mihajlović i dodala da je panik taster postavljen i u Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“ Sombor.
 
Mihajlović je dodala i da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na javnom konkursu izdvojilo 10 miliona dinara za rekonstrukciju sigurnih kuća u Srbiji, a pola miliona dinara dodeljeno je sigurnoj kući u Somboru.
 
Potpredsednica je istakla da je pripremljen Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, te da je  upućen Odboru za pravni sistem koji će ga posle usvajanja uputiti Vladi Srbije. - Zakon je važan za celu zemlju, mislim da smo kao društvo spremni da učinimo korak napred i da stvorimo jednake uslove  za žene i muškarce, istakla je Mihajlović.
 
Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je istakla da su panik tasteri značajni kao mera   prevencije koja  će omogućiti veću zaštitu zaposlenih u Centru za socijalni rad kada je u pitanju rad sa potencijalno opasnim korisnicima i kada su u pitanju situacije koje su se ranije dešavale u drugim gradovima.
 
- Na sreću, u Somboru, nismo imali takvih iskustava, ali s obzirom na to da većinu zaposlenih u Centru za socijalni rad čine žene ovo će biti zaštita zaposlenih, ali i korisnika usluga Centra od potencijalnih nasilnika,  kazala je gradonačelnica i zahvalila se potpredsednici Vlade i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost što su omogućili da  Centar za socijalni rad  dobije  ovakav sistem obezbeđenja.
 
Na postavljenom sistemu zahvalio se i Branislav Hadži Bojanić, direktor Centra za socijalni rad.
Nakon obilaska Centra,  potpredsednica Vlade Mihajlović sa saradnicima i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović sa saradnicima su u zgradi lokalne samouprave razgovarale o najznačajnijim infrastrukturnim projektima za Grad.
 
Na početku sastanka gradonačelnica se zahvalila na poseti i istakla da se nada da će potpredsednica i državni sekretari imati razumevanja i pomoći pri realizaciji projekata koji su značajni ne samo za grad Sombor, već i region. 
 
Potpredsednica je pohvalila resorno odeljenje Gradske uprave grada Sombora koje se,  od uvođenja elektronske građevinske dozvole, ističe po brzini izdavanja građevinskih dozvola, po čemu je  među pet  najboljih gradova u Srbiji.
Sastanku su prisustvovali državni sekretari: Nenad Ivanišević, Imro Kern, Zoran Lakićević, pomoćnica  Darinka  Đuran,   direktor  JP „Putevi Srbije“ Zoran  Drobnjak i Branka Drašković, savetnica za oblast rodne ravnopravnosti.
 

Sastanku je prisustvovao i načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Dušan Marijan,  zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, članovi Gradskog veća: Miroslav Kovačić, za oblast komunalna delatnost i investicije, Goran Milić, za oblast saradnje sa republičkim i pokrajinskim organima i međunarodnu saradnju, pomoćnici gradonačelnice i drugi saradnici. 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

U Radiološkoj službi Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović” u nedelju, 19. novembra, u periodu od 8 do 16...

Povodom Dana opštine Kula danas je održana svečana sednica Skupštine opštine Kula, na kojoj su se obratili predsednik...

Pobednica 7. epizode serijala “Tvoje lice zvuči poznato”, glumica Dragana Mićalović, svoju nagradu od 1.000 evra donirala je...

U četvrtak 9. novembra u prostorijama Omladinskog kluba Grada Sombora, na inicijativu Somborskog edukativnog centra, održan je inicijalni...

Čovek da bio dobar lovac mora se roditi kao lovac, jer lovac se ne postaje, to čovek mora voleti, kaže...

Fotografija Apatinke Maje Macanović osvojila je 2. mesto na takmicenju pod nazivom ,,Treća izložba fotografija stanovnika Zapadno-bačkog okruga...