lokacija: Apatin
objavljeno: 15.10.2017.

U Apatinu obeležen Svetski dan palijativnog zbrinjavanja

Društvo
Svake godine, druge subote u oktobru, obeležava se Svetski dan palijativnog zbrinjavanja. Palijativna nega je sveobuhvatna  briga o najtežim bolesnicima, o pacijentu čija bolest je neizlečiva. Tada je potrebno pomoći pacijentu, pružiti mu adekvatnu pomoć za bol, mučninu, otežano disanje, teskobu u telu i duši. 
 
Briga o najtežim bolesnicima je verovatno nešto najhumanije što medicina može i treba da pruži. ”Društvo za borbu protiv raka u Somboru sa sekcijom u Apatinu” se zalaže za što bolju institucionalnu brigu o teškim bolesnicima, za što bolji i humaniji društveni i zdravstvani sistem u kome će pored otklanjanja bola biti zadovoljene i druge  potrebe svakog bolesnog čoveka.
 
U Srbiji se palijativna nega  pruža u bolnicama u okviru jedinica za palijativno zbrinjavanje i kroz rad Službe za kućno lečenje koja je organizovana u svakom Domu zdravlja. Hospisi su zaživeli u svetu kao specijalizovane dobrotvorne organizacije koje su potpuno okrenute potrebama teških bolesnika. Primer organizovanog hospisa kod nas je  Belhospis u Beogradu, formiran pre trinaest godina, koji još uvek nema stacionarni objekat.
 
Društvo upućuje zahvalnost svim medicinskim radnicima a naročito medicinskim sestrama neguju obolele i tako podnose najvaći teret rada.

 

Podsećanja radi, u oktobru 2012. godine, u centru grada je posađeno 700 lukovica narcisa u želji da se sugrađani podsete da vode računa o svom zdravlju kao i o zdravlju ljudi oko sebe. Svake godine, u oktobru lukovice se obnavljaju, a u martu i aprilu članovi Društva beru narcise u čast onih koji se bore za život i onih koji im pomažu. 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Trajna zabrana ribolova na Dunavu kod Apatina, na potezu od 1.400 do 1.395 km izazvala je nevericu među...

U Radiološkoj službi Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović” u nedelju, 19. novembra, u periodu od 8 do 16...

Povodom Dana opštine Kula danas je održana svečana sednica Skupštine opštine Kula, na kojoj su se obratili predsednik...

Pobednica 7. epizode serijala “Tvoje lice zvuči poznato”, glumica Dragana Mićalović, svoju nagradu od 1.000 evra donirala je...

U četvrtak 9. novembra u prostorijama Omladinskog kluba Grada Sombora, na inicijativu Somborskog edukativnog centra, održan je inicijalni...

Čovek da bio dobar lovac mora se roditi kao lovac, jer lovac se ne postaje, to čovek mora voleti, kaže...