lokacija: Apatin
objavljeno: 17.06.2017.
Autor: Jelena

Apatin domaćin 18. Sabora Bursaća

Društvo

Udruženje ''Sabor Bursaća'' osnovano je početkom 2000. godine i od tada je svake godine, bez prekida, tokom juna meseca, održano ukupno 17 Sabora Bursaća.


Inicijativa za osnivanje ovakvog udruženja je potekla od četvorice prezimenjaka: Aleksandra-Ace, njegovog oca Bogdana, strica Save i Slobodana, poznatog beogradskog onomastičara (stručnjak koji se bavi poreklom prezimena i porodica).


Prvi predsednik udruženja bio je Sava Bursać, nasledio ga je Slavko Bursać, a njega Vladimir Bursać. Većina Sabora je održana u Beogradu, a 18. Sabor u Apatinu će biti četvrto druženje Bursaća van glavnog grada. Rukovodstvo udruženja (u sadašnjem sastavu su Bursaći iz Sremčice, Novog Beograda, Zemuna, Batajnice, Šapca i Zrenjanina), je inicijativu za održavanje druženja u manjim sredinama u kojima žive prezimenjaci i njihovo uključivanje u organizaciju ovakvih druženja, pokrenulo kada je na Saborima u Beogradu počeo da prisustvuje manji broj prezimenjaka iz provincije.
Udruženje okuplja lica sa porodičnim prezimenom Bursać, održava kontakte između njih, omogućava međusobno druženje, proučava porodično poreklo i razvija svest o zajedničkom poreklu svih Bursaća. Na dosadašnjim saborima je promovisano nekoliko radova vezanih za poreklo porodice Bursać: monografija ''Poreklo porodice Bursać'', ''Raseljavanje porodice Bursać iz Plavna u Dalmaciji 1692-2012.g'', ''Prezime Bursać i njemu slična i srodna prezimena'', ''Poznate ličnosti nosioci prezimena Bursać'', ''Doseljavanje porodice Bursać u Šabac i Majur 1919-1941'', ''Rad o stanovništvu Plavna na osnovu matičnih knjiga 1845-1859.'', ''Doseljavanje Bursaća u Irig 1948-1995'', ''Bursaći u Plavnu sredinom 19.veka, izvor matične knjige 1845-1859.''
 

Glavni ciljevi Sabora Bursaća ostaju očuvanje ove lepe tradicije, omasovljenje udruženja, podmlađivanje članstva i dovršavanje popisa svih ljudi koji nose prezime Bursać, a koji sada obuhvata već 17 opština u našoj zemlji.


Sa takvim rezultatima dosadašnjeg rada i željama za budućim radom i druženjima, Sabor Bursaća dolazi u Apatin gde će se održati 18. po redu Sabor Bursaća, u subotu 24.juna u Svečanoj sali ELKOP-Kuglana, te poziva sve Bursaće da im se priključe.
 

Svoj dolazak možete potvrditi porukom ili pozivom na sledeće brojeve telefona: 060/545-03-16 (Vladimir), 063/584-773 (Milan, Apatin) i 063/599-128 (Goran Apatin).


Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

comments powered by Disqus

Povezane vesti

Na terenima Banje Junaković održana je još jedna Lička olimpijada, osma po redu. Organizator ove tradicionalne manifestacije bila...

Pripadnici  Tima za uništavanje eksplozivnih sredstava Sektora za vanredne situacije MUP - a Srbije nedaleko od Apatina organizovali...

Ekološka kampanja Ne prljaj. Nemaš izgovor! kompanije SBB, kao društveno odgovorne kompanije, biće organizovana u Kuli u subotu...

Iz Javno-komunalnog preduzeća Usluga Odžaci uputili su apel za racionalno korišćenje vode, zbog visokih temperatura i povećane potrošnje.

U Deronjama će u nedelju, 25. juna, biti održano takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša Zlatni kotlić Deronja 2017...

Centar za kulturu i obrazovanje Sonta u partnerstvu sa OKUD Ivo Lola Ribar, Ženskim kuglaškim klubom Apatin i...