lokacija: Apatin
objavljeno: 17.06.2017.
Autor: Jelena

Apatin domaćin 18. Sabora Bursaća

Društvo

Udruženje ''Sabor Bursaća'' osnovano je početkom 2000. godine i od tada je svake godine, bez prekida, tokom juna meseca, održano ukupno 17 Sabora Bursaća.


Inicijativa za osnivanje ovakvog udruženja je potekla od četvorice prezimenjaka: Aleksandra-Ace, njegovog oca Bogdana, strica Save i Slobodana, poznatog beogradskog onomastičara (stručnjak koji se bavi poreklom prezimena i porodica).


Prvi predsednik udruženja bio je Sava Bursać, nasledio ga je Slavko Bursać, a njega Vladimir Bursać. Većina Sabora je održana u Beogradu, a 18. Sabor u Apatinu će biti četvrto druženje Bursaća van glavnog grada. Rukovodstvo udruženja (u sadašnjem sastavu su Bursaći iz Sremčice, Novog Beograda, Zemuna, Batajnice, Šapca i Zrenjanina), je inicijativu za održavanje druženja u manjim sredinama u kojima žive prezimenjaci i njihovo uključivanje u organizaciju ovakvih druženja, pokrenulo kada je na Saborima u Beogradu počeo da prisustvuje manji broj prezimenjaka iz provincije.
Udruženje okuplja lica sa porodičnim prezimenom Bursać, održava kontakte između njih, omogućava međusobno druženje, proučava porodično poreklo i razvija svest o zajedničkom poreklu svih Bursaća. Na dosadašnjim saborima je promovisano nekoliko radova vezanih za poreklo porodice Bursać: monografija ''Poreklo porodice Bursać'', ''Raseljavanje porodice Bursać iz Plavna u Dalmaciji 1692-2012.g'', ''Prezime Bursać i njemu slična i srodna prezimena'', ''Poznate ličnosti nosioci prezimena Bursać'', ''Doseljavanje porodice Bursać u Šabac i Majur 1919-1941'', ''Rad o stanovništvu Plavna na osnovu matičnih knjiga 1845-1859.'', ''Doseljavanje Bursaća u Irig 1948-1995'', ''Bursaći u Plavnu sredinom 19.veka, izvor matične knjige 1845-1859.''
 

Glavni ciljevi Sabora Bursaća ostaju očuvanje ove lepe tradicije, omasovljenje udruženja, podmlađivanje članstva i dovršavanje popisa svih ljudi koji nose prezime Bursać, a koji sada obuhvata već 17 opština u našoj zemlji.


Sa takvim rezultatima dosadašnjeg rada i željama za budućim radom i druženjima, Sabor Bursaća dolazi u Apatin gde će se održati 18. po redu Sabor Bursaća, u subotu 24.juna u Svečanoj sali ELKOP-Kuglana, te poziva sve Bursaće da im se priključe.
 

Svoj dolazak možete potvrditi porukom ili pozivom na sledeće brojeve telefona: 060/545-03-16 (Vladimir), 063/584-773 (Milan, Apatin) i 063/599-128 (Goran Apatin).


Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

comments powered by Disqus

Povezane vesti

U okviru velike akcije kompanije Mozzart „Sto terena za jednu igru” praktično na svakih deset dana niče po...

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je raspisao konkurs za dodelu bespovratnih sredstava udruženjima građana sa teritorije AP...

Preko 10 godina unazad, u Kljajićevu se Velika Gospojina obeležava kao seoska slava. Tim povodom, i ove godine...

U Svilojevu je obeležena seoska slava Sveti Stefan ( Szent István), a koji je bio prvi kralj Mađarske...

Popularni “Salaš” ekonomije KPZ  Sombor je 22.put po redu bio mesto održavanja umetničke kolonije "Elan”. Nakon početnih godina...

Apatinska pivara i Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije obeležili su desetogodišnjicu kampanje „Kad pijem, ne...